NELI RUŽIĆ

Dragi svi

Čini mi se važan vaš mail, jer ga vidim kao poziv na autorganizaciju, uraditi nešto zajedno kao odgovor na kulturnu entropiju, za koju smo i odgovorni. Imamo institucije koje zaslužujemo, sve dok ih ne promjenimo…iako znamo da sve što vrijedi uglavnom radimo unatoč institucijama. Nadam se da ne griješim, da je ovo poziv na dijalog, na zajedništvo umjesto funkcionalnih identiteta koji na kraju krajeva, odlično služe vladavini  moći.

Ovi specifični događaji (HNK, Galerija Umjetnina, oni o kojima nemam informaciju, a vi ih sigurno znate)  simptomi su bolesti. Dekadencija kulture i iskazivanje moći (kroz glupost, bez ikakve vizije osim monetarne) definitivno nije objekt kontemplacije, vec akcije.

Impoziciju političke gluposti izvrnimo kao rukavicu. Kako god se to zvalo: umjetnost, aktivizam, kritika, revolucija, malo znače imena kad se radi o energijama koje nisu kanalizirane u brutalnosti konzumizma. Možemo ih zvati poetike, one koje poznaju molekularnost želje (koja, usput rečeno, nema ni vlasnika ni objekta). Poetika je isto tako moć jer provocira misao, osjećaje i akcije u drugima. Na razini iskustvenosti, intervenira postojanje, vibrira tenzije ispisane na tijelima, uznemiruje prostore političnog. Može zaraziti vrijeme i prostor, stvarati iskustvo u najintenzivnijem smislu, javno, zajedničko iskustvo.

Odluka je posljedica vlastite volje, osvajanje vlastite sudbine kroz akcije koje nisu samo estetske, vec etičke i politične. Za razliku od politike koja je stalno u kontradikciji sa stvarnošču i nastoji “riješiti”, regulirati sukobe (kad nije potpuno stupidna), politično je prostor odnosa s drugima, zajedništva, mjesto gdje se događa sukob, ono što čini živim jedan grad.  Nema programa koji nas može spasiti, ali  izmislimo  puteve ka teritoriju mogućnosti koji može mijenjati socijalnu mapu, kao potop ili vulkan u pejzažu. Kako kaže Brian Holmes u Manifiestu afectivizma:  “Cuando un territorio de posibilidad emerge, cambia el mapa social, tal como una avalancha, una inundación o un volcán lo hacen en la naturaleza.”1 ili još bolje Cildo Meireles “Ta sjajna mogućnost: raditi sa transgresijom realnosti….Ne s metaforom baruta, več sa barutom samim.“ 2

Uskladimo termine akcije ili protesta, kako kaže Nemanja.

Pozdrav  iz MX

Neli


1 http://www.cpp.panoramafestival.com/affectivist-manifesto-brian-holmes/
2 Meireles, Cildo. Inserções em Circuitos Ideológicos,1970.http://proyectos.cero29.org/blog/?p=239